Jual Beli Tanah Pertanian ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Jual Beli Tanah Pertanian memerlukan beberapa ilmu yang perlu dipelajari oleh setiap orang yang berminat dengan tanah pertanian.

Pastikan ada 3 ciri ini :

1) Point paling tinggi (altitud).- Sesuai untuk tanam pokok.- Sambil tanam sambil layan view.- Sambil tanam sambil bersenam.

2) Point paling rendah (altitud).- Sesuai untuk sumber air.- Sesuai untuk mandi manda.- Sesuai untuk riadah.

3) Jenis tanah.- Tanah gambut sesuai untuk tanaman komoditi.- Tanah loam sesuai untuk komoditi harga tinggi.- Tanah lumpur / liat sesuai untuk komoditi harga rendah.- Tanah pasir dan masin sesuai untuk komoditi tertentu sahaja.

Bagaimana untuk membeli tanah harga murah.

Ciri – cirinya :

1) Geran kongsi.Tak ramai yang berminat cara begini.Sebab leceh tak boleh buat loan.Tapi lebih murah ratusan ribu sebab tak ramai yang berkenan.Proses pecah bahagian hanya belasan ribu.Dinasihatkan beli yang ada 2 nama sahaja sebab ramai nama urusan lebih leceh.Boleh juga menggunakan kuasa PTG untuk memaksa pemilik satu lagi pecah bahagian.Kos ditanggung oleh pemohon pecah bahagian.

2) Belum ada jalan.Pastikan ada rizab jalan walaupun belum ada infra jalan secara fizikal.Rizab jalan mesti tiada permanent structure seperti rumah atau batu besar.Kira jarak dari laluan utama untuk ke tanah dan anggarkan kos infra.

3) Belum diusik.Tanah belum diusik atau belum di “set up” lebih murah.Yang nampak di mata hanyalah hutan.Tapi tiada masalah.Bukannya kita perlu tebang setiap pokok guna tangan.Hanya sewa excavator 2 – 3 hari, settlelah kerja.Boleh juga diolah hutan itu mengikut kesesuaian planning kita nanti..

Pkp adalah masa yang sesuai untuk beli tanah pertanian.Ini kerana ramai pemilik tanah mengalami kekangan untuk urusan rentas negeri, pejabat tanah, ukur dan sebagainya disebabkan sop.Pembeli pun ada kekangan rentas negeri.Gunakan peluang ini untuk mendapatkan tanah murah.

** EJEN HARTANAH BERDAFTAR DENGAN LEGACY REAL PROPERTY. AKTIF DI KAWASAN Cheras Bangi Kajang Kuala Lumpur Selangor Negeri Sembilan Hulu Langat Ampang Pandan Keramat DAN KAWASAN-KAWASAN BERHAMPIRAN**

Jika anda ingin menjual atau menyewakan hartanah, kami sedia memberi khidmat nasihat berkaitan proses penjualan / penyewaan hartanah bermula dari peringkat mencari pembeli, pembayaran deposit, proses pembiayaan pinjaman, proses guaman dan sebagainya. 

Untuk menghubungi ejen hartanah anda, klik di sini.
https://wasap.my/60123792584/ejenhartanah

Untuk melihat senarai hartanah untuk dijual, klik di sini.